Вчера стартира тридневната „Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа“. „Крайната цел на тази конференция е да се създаде платформа, която да стимулира и подпомага обмяна на добри практики между правоприлагащите органи в Югоизточна Европа. Така ще се постигне по-ефективно противодействие на киберпрестъпленията и ще се подобрят механизмите за международното сътрудничество“, обясни Явор Колев, началник сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ към ГДБОП.

„Ще покажем, че можем да създадем истински работещи публично-частни партньорства за превенция на компютърните престъпления и за повишаване на Интернет културата“, допълни от своя страна Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международна академия за обучение по киберразследвания.

Организатори на събитието са Министерството на вътрешните работи на Република България, чрез сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ към ГДБОП и Международната академия за обучение по киберразследвания. Конференцията ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В ролята си на наблюдатели ще участват представители на Европейската комисия, Съвета на Европа, SECI/SELEC, Интерпол, Европол.

По време на откриващия ден на конференцията Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, изрази твърдо намерението на МТИТС, да бъде достоен партньор в борбата с киберпрестъпленията.

Според Снежана Малеева, началник на Правен и вътрешен отдел на Център за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), много важно е да се подобри регионалното сътрудничество, за да може да се отговори адекватно на киберпрестъпленията и да се предоставят ефективни инструменти за разследване.

Форумът е тридневен, като първият ден (19 октомври) бе отворен за по-широка публика. В него компании и организации представиха последни решения и добри практики в областта на сигурността и противодействието на киберпрестъпленията. През втория и третия ден на конференцията ще се проведат закрити заседания, предназначени за представителите на правоохранителните и правоприлагащи органи.

Целта на тридневната конференция е да срещне представители на водещи информационни и комуникационни компании, финансови организации и неправителствения сектор с ръководни служители на правоохранителните органи на държавите от Югоизточна Европа, Русия, САЩ и Украйна, работещи по противодействие на организираната престъпност и в частност – на киберпрестъпността.

Проявата е част и от програмата на настоящото българско председателство на Залцбургския форум и в тази връзка за участие са поканени и представители на правоохранителните органи на страните – партньори – Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.