Бизнес магнатът Илон Мъск, който освен всичко друго е и CEO на частния космически проект SpaceX, обяви, че ще отведе хора на Марс до 2026 година – с или без помощта на NASA. Подобно изказване звучи малко надуто, но то идва от човек, създал със собствени средства и усилия компания, която да отведе хората на чужда планета – това не трябва да бъде пренебрегвано с лека ръка.

 

 

Пред CNBC Мъск очертава времевата рамка за кацане на пилотирани кораби на Червената планета в следващите 10-12 години. Според него, важно е да се осигури самостоятелност на колонията, за да може човечеството да се засели автономно из Слънчевата система. Ето това е интересна визия, граничеща с научната фантастика.

Автономен град на Марс, това е идея с размах. Мъск е напълно наясно с предизвикателствата, които лежат пред него по пътя към сбъдването на тази мечта. Всъщност, най-интригуващата част е, че милионерът има за цел да посети Марс лично – това е част от мечтата му – той ще бъде на около 50 години, когато мисията кацне, ако всичко върви по план, което му дава реална възможност да доживее да се разходи под чужди небеса. Подобна мотивация е трудно да бъде игнорирана. Хората, които са достатъчно „луди“ да мислят по този начин и имат необходимите ресурси, са тези, които обикновено осъществяват идеите си.

Нещата започват да се нареждат

SpaceX вече е в напреднал стадий на разработка на ракетата Falcon, която има необходимата мощ, за да осъществи транспорт на планирания товар до Марс – тя трябва да направи първия си полет през 2015. Компанията разработва и космическия модул Dragon V2, с идеята за пътувания до Луната и Марс – с интересната си система за вертикално кацане, която позволява многократно използване на модула в много кратки срокове.

И докато Dragon V2 почти сигурно няма да бъде корабът, който ще кацне на Марс, може би това ще е Dragon V3. Феновете на проекта вече скицират различни идеи за междупланетния апарат:

Кой ще плати за всичко това?

Кой ще плати за марсианската мечта? Според Мъск, това ще бъдат бъдещите акционери. Той е убеден, че след като веднъж демонстрира възможностите на SpaceX, много хора ще инвестират в компанията.

Когато става въпрос за грандиозни мечти на мултимилионери, хората подхождат с определени резерви и това е напълно разбираемо – много от тези милионери са направили парите си върху доверието на хората. Това по никакъв начин не значи, че идеята на SpaceX е някаква финансова пирамида – ако аз имах милиард долара, щях да отлетя не само към Марс, но и към Европа, Титан или щях да спонсорирам хиперпространствения двигател на NASA, който би ме отвел до други звездни системи. Остава да наблюдаваме надпреварата между мистър Мъск и NASA за покоряването на Марс.

Мариян Славов
По материали на Gizmodo.com