Според Академията на науките в Русия, космическата агенция Роскосмос и Московския Университет, страната трябва да приоритизира план за колонизиране на Луната в близките 25 години. Поддръжниците на предложението се аргументират с факта, че Русия трябва да затвърди геополитическото си влияние и да сложи ръка на ресурсите на естествения ни спътник – алуминий, титан и желязо.

Идеята е да се създаде публично-частно партньорство, което да покрие разноските от около 800 милиона долара за осъществяването на подобна цел. Колонизацията трябва да се осъществи на три етапа – между 2016 и 2025 серия от роботи-изследователи ще проучват Луната за залежи и водни ресурси.

Вторият етап ще започне около 2028, когато е планирана пилотирана мисия до Луната, която обаче няма да каца, а ще извърши проучвания от орбита. Последната стъпка между 2030 и 2040 ще бъде изпращането на хора, които да построят постоянна база както и астрономическа обсерватория.

„Луната е първата стъпка на човечеството по пътя му към дълбокия Космос“, казва пред журналисти Иван Мойсеев, шеф на руския Космически институт. Извеждането на космически апарати от Луната е много по-лесно заради по-ниската гравитация и липсата на атмосфера. Всичко това може би ще се случи, ако и този път руснаците не бъдат изпреварени от САЩ или Япония, които също имат планове за бази на лунната повърхност.

По материали на Popsci.com