Компаниите, производители на защитни софтуери, сигурно се усмихват широко на събитията от последните седмици в технологичния свят. След като малко по-рано през месеца социалните мрежи, редица компании от технологичния сектор, че дори и семейство Буш станаха жертви на хакерски атаки, то днес официално и Microsoft може да бъде причислен към този списък.

Според информация от самата компания Mac компютри са били инфектирани с нов вид малуер, но Microsoft побърза да успокои потребителите, че информацията им е  останала в безопасност и няма от какво да се притесняват милионите Mac потребители в цял свят.

Атаката над Microsoft е само част от множеството нападения, които бяха осъществени в последно време. Според данни на McAfee само за последното тримесечие на изминалата годината са били създадени със 72% повече троянски коне, които да опитват да крадат пароли от потребителите.

Миналата седмица от подобни действия се оплакаха и Apple, които заявиха, че неидентифициран брой Mac компютри са били засегнати от хакерска атака, но „липсват данни да е изтекла потребителска информация в следствие на атаката.” Малуерът в конкретния случай е бил прикрит в сайт, свързан с потребителите на iPhone. Facebook, twitter и редица домашни компютри също подадоха оплакване, че са потърпевши на хакерска атака.

Коя ли ще е следващата жертва на умелите онлайн престъпници?