Ново електронно устройство може да лекува мозъчни увреди като стимулира нервите по езика, за да изплати сигнали до мозъка. Портативният невромодулиращ стимулатор, още наричан PoNS, е кръстен на част от мозъчния ствол и има за цел да възстанови увредените невронни връзки.

Разработено от NeuroHabilitation и финансирано от американската армия, устройството работи на батерии и е насочено към специфичен тип увреди, наречени травматични мозъчни наранявания, които могат да причинят дългосрочни разстройства на паметта, координацията и баланса. Според данни от Пентагона, над 250 хиляди американски войници са претърпели травматично мозъчно нараняване в периода 2000-2012 г.

Ето и как точно работи PoNS. Потребителят захапва устройството, докато извършва 20- или 30-минутни серии от физически и когнитивни упражнения, свързани с конкретните дефицити на пациента. След това PoNS стимулира нервните окончания на езика по начин, който отразява стимулацията по време на съответните упражнения, с надеждата, че това ще позволи на мозъка да възстанови увредените неврални връзки. Лекарите наблюдавали постоянно подобрение на пациентите, които ползвали устройството в продължение на една седмица.

Във времена, в които е по-вероятно от всякога войниците да бъдат ранени на бойното поле, този тип устройство, свързващо езика с мозъка предлага бърз поглед към онзи тип медицински грижи, от които ветераните ще се нуждаят през следващите десетилетия.

По материали на http://www.popsci.com