Broadcom е започнала да прави мостри на продукт, който тя твърди, че е най-малкият в света LTE-Advanced модем, проектиран да свързва следващото поколение смартфони и таблети към клетъчните мрежи от следващо поколение, стартиращи в началото на 2014 г.

Модемът BCM21892 е базиран на 28-нанометров производствен процес, към който се стремят производителите на чипове и устройства, за да създадат компактни устройства, харчещи малко енергия.

Broadcom каза, че площта на модемната платка е „приблизително“ с 35% по-малка от „сегашните решения в индустрията“, което в явно предизвикателство към конкурента Qualcomm, който лидер на LTE пазара. Това е първият LTE модем на Broadcom.

Наборът от основни честоти на модема (baseband) поддържа всички днешни стандарти 3GPP : и двата вариант FDD и TDD на LTE, HSPA+ на 42Mbps, мрежи TD-SCDMA, които са познати предимно в Китай, както и по-старите EDGE/GSM.

Но ако се поддържа технологията LTE-Advanced (официално LTE Release 10), която предлага голям брой промени за увеличаване на капацитета, включително способност за обединяване на отделни носещи, както и висока спектрална ефективност. LTE-Advanced предлага пикова скорост на сваляне на мобилни данни от 3Gbps, а пиковата скорост към мрежата е 1,5Gbps. За сравнение днешните LTE мрежи предлагат теоретични скорости от максимум 300Mbps към абоната и до 170Mbps в обратна посока, според 3GPP.

продължава в: NetworkWorld.bg