Каските не могат да предпазват от мозъчни увреждания. И не, това не е слабост на екипировката или технологията, нито е въпрос на недоглеждане или не достатъчно внимание, това е обикновен биологичен факт.

В мрежата има много информация как всъщност се случва и какво представлява мозъчното сътресение и, ако я съотнесем към технологията на дизайна на предпазните каски, не е трудно да се разбере защо е невъзможно да се създаде такава каска, която да предпазва от подобни травми и вреди. Първоначално каските били измислени с цел да предпазват от травми на черепа в ранните дни на американския футбол, но днес учените се интересуват и какво се случва с мозъка вътре в този череп.

 

Всички каски работят на един и същи принцип. Силата, удряща главата в каската – която е съчетание между ускорението и масата – не може да бъде избегната. Според физиката тази енергия все пак трябва да отиде някъде, нали? Това, което правят добрите каски, е да удължат процеса на самия сблъсък (с няколко стотни от секундата) и да разпределят енергията по-равномерно с помощта на различни структури и материали. Така ударът от остър и с високо ускорение се превръща в относително плавен и с намалена скорост. Все едно да си представим, че падаме върху бетонен под или върху купчина възглавници. Кой удар отнема повече време и кой боли повече?

Тази дисперсия на силата и продължителността на удара може да се обясни и с рязкото натискане на спирачките при движение на колата с по-висока скорост. При натискането на спирачката обаче мозъкът се блъска във вътрешната стена на черепа и това няма как да бъде избегнато. Тази е и причината за мозъчните травми като хроничната травматична енцефелопатия при американските футболисти, и ще продължи да им се случва, докато спорта се играе по този начин. Въпросът просто не зависи от технологията на каските.

По материали на http://gizmodo.com