Наслаждават ли се животните на галенето? Мишките – явно да, сочат данните от ново проучване на Калифорнийския технологичен институт. В него учените открили невроните, които се активизират, когато някой гали мишката. Изследователите се надяват идентифицирането на подобни неврони у човека да помогне за развитието на нови медикаменти срещу болка и стрес.

В изследването, публикувано в изданието Nature, учените открили, че при мишките отговарящите на галенето неврони се намират под кожата. При хората на същото място се намират невроните, наречени С-тактилни фибри. Те са причината за приятното усещане по време на прегръщане и масаж.

Изследователите направили откритието си като инжектирани ембрионите на мишките с ген, който кара невроните да светят, когато са стимулирани. Открили, че подобните на С-тактилните неврони се активират, когато някой гали мишката по крачетата с четка за рисуване, но не и когато я щипе с пинцети.

Щом веднъж установили какво активира усещането, учените генетично модифицирали други мишки, за да може техните неврони да отговарят на химичните стимули, които имитират усещането за галене или чесане.

За да тества дали мишките наистина харесват това усещане, екипът ги разделил в две отделни помещения след като били изложени на химически масаж или на масаж с физиологичен разтвор. Преди теста повечето от мишките показали предпочитание към едната или другата стая, затова химическият масаж бил предвиден за стаята, която била по-малко предпочитана.

След 4 дни привикване, мишките започнали постепенно да увеличават времето, прекарвано в стаята, която асоциирали с масажа – същата, която първоначално не предпочитали. Това предполага, че активирането на съответните неврони е осигурило позитивно усещане, понижаващо тревожността.

Ако е възможно разработването на подобни химични стимуланти при хората, те биха могли да подобрят ефектите от масажа с цел рехабилитация или психиатрични грижи, обяснява невропсихологът Йохан Уесбърг.

По материали на http://www.popsci.com