Роботите бавно, но сигурно превземат света. От известно време вече има роботи-медицински сестри, но в опитите за подобряване на ефективността на здравните грижи скоро и друг робот ще се разхожда из болниците.

Американската администрация по храните и лекарствата одобри за болнична употреба RP-VITA, телемедицински робот с автономна навигация. Роботът-доктор позволява на истински лекар да консултира пациентите и болничния персонал от разстояние през интерфейса на iPad.

Създаден от InTouch Health и iRobot, роботът RP-VITA може да се движи независимо из оживеното интензивно отделение без да се блъска в други хора или обекти. Може да се управлява като се въвеждат местоположенията в болниците с помощта на iPad и е способен на интеграция на електронни здравни картони. Има и портове за данни, които да се свържат с дигитален стетоскоп, ултразвук и отоскоп.

Американската администрация по храните и лекарствата е одобрила RP-VITA за работа в болничните заведения и сега роботът може да наблюдава пациентите преди, след и по време на операции, както и по време на различни видове прегледи и оценки.

Добре дошли в бъдещето, където лекарят може да ви преглежда по Skype. Дано само си е обул панталоните.

По материали на http://www.popsci.com