Всички си спомняме ужаса от потресаващите събития от 11.09.2001г. Събитие, останало в историята като едно от най-кървавите и ужасяващи символи на тероризма. Безспорно в главата на всеки американец, че и на всеки човек на света, 9/11 са не просто числа, а нещо много повече. Спомен, който всеки иска да забрави. Символ, който не искаме да срещаме никога повече.

Според Джанет Наполитано, секретар на вътрешната отбрана на САЩ, обаче 9/11 отново има вариант да се състои, но този път в кибер вариант. Според шефката на вътрешната отбрана на САЩ това би „осакатило страната” – разрушавайки цялата захранваща мрежа, водна инфраструктура, транспортна и финансова мрежа.

„Не бива просто да чакаме докато 9/11 се състои и във виртуален вариант” казва тя пред Ройтерс. „Има неща, които можем и трябва да направим още сега. Ако не предотвратят, то поне ще намалят щетите, които евентуална виртуална атака ще нанесе.”

Чрез това изказване Наполитано визира възможността Конгреса в САЩ да прокара законодателство за виртуалната защита. Опитите за прокарване на подобен закон не са от днес, а имат история от доста години, но за момента оставаха само като предложения.

В продължение на години сенатор Йозеф Либерман опитваше да въведе и закон, според който президентът разполага с интернета на цялата страна и при случай на „извънредна кибер-опасност” може да изключи цялото захранване. След неуспеха обаче сенаторът  съсредоточи всичките си сили в прокарване на закон за киберзащитита, макар и не в толкова драстичен модел. През юли миналата година президентът Обама подписа заповед, според която правителството придобива контрол над интернет пространството в случай на евентуална опасност.

Към идеята за въвеждане на подобен закон се присъединиха и редица други правителствени лица, който твърдо отстояват нуждата от подобни мерки. Лион Панета, серетар на защитата на САЩ, се разграничи от Наполитано, като сравни евентуална бъдеща атака срещу неподготвената в момента САЩ със събитията от Пърл Харбър.

„Евентуална кибер атака от екстремистки групировки може да е унищожителна колкото събитията от 9/11 или тези от Пърл Харбър. Ако сме неподготвени това може да доведе до цялостната парализа на страната.”

Според Ройтерс Наполитано твърди, че евентуална кибер атака може да доведе до унищожения, подобни на тези, причинени от урагана Санди, миналата година.

„Бойният зов е даден и ние трябва да се справим със ситуацията възможно най-бързо” казва още Наполитано. „Атаките са нещо непрестанно. Идват от различни източници и под различни форми, но са все по сериозни и опасни за цялата нация.”