Наистина доста е общо да се говори за замърсяването на околната среда, но в случая нека оставим настрана евентуалните промени на климата в следствие на парниковите емисии и се съсредоточим върху по-материалните замърсители, които си проправят път от големите индустрии до близките общества. Неправителствената група, наречена Blacksmith Institute, дава информация за този тип отпадъци на края на всяка календарна година. Най-новото изследване на групата е проучило ключовите замърсители в токсичните обекти в 49 страни по света и учените са стигнали до заключението, че оловното замърсяване от миньорството, стопяването и рециклирането (акумулаторите на колите) е носело най-голям риск за здравето на човека през 2012 г. От компанията изчисляват, че оловото засяга поне 16 милиона души по целия свят.

 

 

Прекомерното излагане на въздействието на оловото може да доведе до проблеми с бъбреците, до понижаване на IQ или неспособност за учене, увреждане на растежа и нервни разстройства. Острото отравяне може да доведе до припадъци и смърт. Много държави постепенно са изтеглили от употреба оловния бензин, а скоро и други ще ги последват. Старите катодни лъчеви тръби (кинескопи) били пълни с олово, но те също вече са почти извън употреба.

Другите стари технологии все още продължават да представляват проблем. Световната здравна организация е открила, че почти 2 милиона души загиват всяка година от ефектите на домашния пушек – от горенето на въглища, тор или дърва вътре в дома си. А Рик Хинд, законодателен директор на Грийнпийс, смята, че е възможно най-големите замърсители още да не са добре познати на човека. Има 60-70 хиляди химикали, достъпни за комерсиална употреба, обяснява той, а само 200 от тях са щателно оценени от Американската агенция за защита на околната среда. Твърде малка част от химикалите, в които плуваме – във въздуха, във водата, в храната – са тествани за всички рискове.

По материали на http://www.popsci.com