Япония като че ли се е преситила от ядрената енергия. Докато страната се възстановява от опустошителното цунами през 2011г. и последвалото бедствие с реактора във Фукушима 1, нагласите са насочени към търсене на алтернативни източници на енергия.

Вместо да влага крупни суми в ремонтирането и повторното пускане на повредените реактори, правителството на Япония е пуснало предложение за заменянето на ядрените реактори с може би най-голямата вятърна електроцентрала в света. 143 турбини ще бъдат разположени на разстояние около 15 км от брега на Фукушима и ще произвеждат забележителното количество от гигават електроенергия. Настоящият рекордьор, ветроенергийната компания Greater Gabbard от Съфолк, Англия, произвежда едва половината на тази мощност при наличие на почти същия брой турбини. За да бъдат защитени от бурното море и потенциалните бъдещи катастрофи, всяка 200-метрова японска турбина от по 2MW ще бъде монтирана върху закотвени плаващи рамки, вместо да се закрепва директно към морското дъно.

Японският проект би могъл да стимулира още по-широкото разпространение на тази технология като заместител на ядрените електроцентрали, което може би е бъдещето на енергетиката.

По материали на http://gizmodo.com