Мариян Славов

В края на всяка година, IBM публикува своя „5 in 5” лист – списък с технологични прогнози за следващите пет години. Те се базират и отчитат различни фактори – от маркетингови тенденции, през инженерни иновации до културни и социално-поведенчески двигатели на прогреса. Според тазгодишния списък, трябва да се очаква голяма промяна в сензорите, с които разполагат модерните устройства от ежедневието: смартфони, таблети, лаптопи и настолни компютри. Според IBM, тези машинарии ще се сдобият с възможности да виждат, чуват, вкусват, помирисват и усещат на допир по техен, дигитален начин.

Добре дошли в ерата на когнитивните компютърни системи. „Когнитивните системи ще ни помогнат да се ориентираме по-добре в комплексната информационна реалност, да взимаме по-лесно информирани решения, да следваме темпото на информационния поток по-лесно, което ще направи живота ни още по-лесен“, споделя IBM в прессъобщение до медиите.

 

Как ще стане това? Чрез подражание на човешките сетива. IBM прогнозира, че технологии като „компютърно зрение“ ще революционизират начина, по който се набавя, обработва и анализира информацията. Резултати от ядрено-магнитен резонанс и други скенери няма да бъдат вече само статично средство, което лекарите ще разчитат, но огромна база данни, която ще помогне да се правят анализи и предвиждания за тенденции в здравето на големи групи от хора.

Що се отнася до звуковите сензори, IBM вярват, че нови технологии ще позволят събирането и обработването на звукова информация по нов, по-значим и разбираем начин, което ще доведе до иновации като звуково тестване на материалите за несъвършенства или дешифриране на бебешките приказки.

 

По подобен начин компютрите ще се сдобият и с обоняние. Дори смартфоните ще са способни да диагностицират заболявания, базирани на биомаркери в дъха на хората. Може би най-интересна обаче е визията на IBM за компютри, които ще имат усещания за вкус и допир. Ако говорим за храни, технологичният гигант предрича края на готвачите, които действат по интуиция. IBM вече работят по система, която „усеща“ различни съставки и използва събраната информация, за да ги групира в рецепти – все още на фундаментално ниво. Системата е базирана както на химия, така и на психология на човешките възприятия за вкус.

Идва ред и на усещането за допир, с което хората вече работят ежедневно чрез дисплеите на смартфоните и таблетите си. С помощта на специално построени вибрации е възможно да се симулира усещането за допир на материал, който всъщност не е там. След като съберат достатъчно модели на тези вибрации, които да описват различни материали от заобикалящия ни свят, учените ще са способни да генерират виртуално всеки един материал за милисекунди. Представете си докато пазарувате в онлайн магазин за дрехи, да сте способни да усетите плата на всяка риза или панталон през екрана на смартфона си.

Ако всичко това звучи малко като научна фантастика, може би донякъде е. Успеваемостта на тези прогнозни списъци на IBM далеч не е 100%. Има години (2009-2011), чиито прогнози изглеждат десетилетия далеч от реалния продукт, но има и такива (компютърен превод в реално време – 2006, NFC системите за безконтактно плащане – 2007, самопаркиращи се коли и гласова навигация), които вече служат на хората и ги приемаме едва ли не за даденост. Така че поне някои от гореописаните иновации би трябвало да се появят в дадения от компанията петгодишен срок.

По материали на popsci.com