Много хора гледат на видео игрите като на идеалния образец за губене на време. Това е доста праволинейно и глупаво и вече има много изследвания, които обясняват защо. Най-новото проучване показва, че тийнейджърите, които играят видео игри, са добри във визуалната хирургия от самите лекари.

 

 

Учени от медицинския факултет на Тексаския университет в Галвстоун имали предположение, че учениците и студентите, които редовно играят видео игри (редовно за тях значи поне 2 часа, ако са гимназисти, и 4 – ако са в колеж), всъщност са подготвени да използват инструменти за виртуална хирургия. И се оказали прави. Когато било измерено представянето с тези инструменти, тийнейджърите, играещи игри, се справили по-добре от група медици от Тексаския университет. Съвсем малко по-добре, но все пак имало разлика в общите резултати. Кара те да се замислиш – кой предпочиташ да те оперира, първенец от Харвард или немарлив гимназист, който прекарва петък вечер в компанията на Call of Duty?

В изследването била използвана машина, която прави точни копия на истински операции, след което измерва компетентността на използвалия я въз основа на това колко добре се е справил със задачите, включително какво напрежение е вложил в инструментите и цялостната координация между ръцете и краката. Гимназиалните ученици показали най-добри резултати, следвани от колежаните и от медиците.

 

За да имат база за сравнение, учените накарали изследваните лица да изпълнят симулации без роботизираната помощ, използвана в първия тест – това бил експеримент, тестващ различна група когнитивни умения. Младите геймъри били жестоко победени от медиците в тази сфера.

 

Това не значи, че трябва да бързаме да занесем на хирурзите си най-новото копие на Halo 4. Повечето медици, които практикуват в момента, не са обучени да работят с роботизирани хирургически инструменти, подчертават изследователите. Но наличието на същия опит като тийнейджърите във видео игрите вероятно няма да навреди. Всичко това трябва да ни накара да се замислим как да обучим хирурзите от Xbox поколението, които тепърва ще се появяват на сцената.

По материали на http://www.popsci.com