Следващият Интернет протокол IPv6 може да улесни живота на пристрастените към електрониката потребители и да удължи живота на батериите на техните устройства.

Голяма част от натиска към IPv6 е фокусиран върху изискванията на компаниите и предизвикателствата, с които те се сблъскват в прехода от сегашния протокол – IPv4, към новия. Ако производителите на устройства и доставчиците на услуги си свършат добре работата, потребителите дори няма да разберат, че използват IPv6, но ще усетят ползите, казаха защитници на новия протокол по време на панелна дискусия на международното изложение CES миналата седмица.

Основната характеристика на новия протокол се изразява в почти безкрайно доставяне на IP адреси, които устройствата и услугите в Интернет използват, за да се намират. Според Латиф Ладид, президент на IPv6 форум, новият протокол има достатъчно адреси за хората в целия свят.

Много от популярните смартфони и таблети сега на пазара могат да използват IPv6. Сред тях са iPhone 5, iPad 3, 4 и Mini, Samsung Galaxy S III и Galaxy Note 2, смартфоните на Nokia с Windows 8 и много модели от продуктовата линия Sony Xperia, отбеляза Фредерик Гарнеий, системен мениджър в Ericsson.

С IPv6 всеки телефон, всяка камера за домашно видеонаблюдение и всеки рутер могат да имат уникален адрес на глобално ниво.

продължава в: CIO.bg