Интернационален екип от астрономи е открил голяма група квазари (известни още като LQG), която има впечатляващите размери от 4 милиарда светлинни години. За сравнение това е около 1600 пъти повече от разстоянието между Млечния път и „близката“ галактика Андромеда.

Освен че е огромна, структурата е и много далеч. Квазарите представляват масивни ядра на галактики, зародили се още в зората на Вселената, малко след Големия взрив. Периодично тези космологични артефакти излъчват огромни количества силна светлина, която ги прави видими на големи разстояния в Космоса. Групата LQG е толкова далеч, че носи информация за това как е изглеждала Вселената, когато е била „едва“ на 770 милиона години. Това засега е и най-яркият обект, който човекът е наблюдавал в Космоса, и е толкова мащабен, че дори поставя под въпрос една от основите на модерната космология: космологичния принцип.

Космологичният принцип представлява допускането, че Вселената е хомогенна и изотропна в голям мащаб – казано на по-достъпен език, ако погледнем в която и да е посока, би трябвало да видим равномерно разпределение на материята в Космоса. Този принцип лежи в основата на теоретичната работа на светила като Айнщайн, и е потвърден от наблюденията досега както и от хомогенността на реликтовото лъчение във Вселената. Според този принцип обаче, заедно с преобладаващите теории на космологията, астрофизиците не биха могли да открият обект или структура в Космоса, по-голяма от 370 мегапарсека (1 парсек = 3,26 светлинни години).

Тази нова група от квазари привидно е по-широка от 500 мегапарсека, а най-дългото й измерение е около 1200 мегапарсека. Това не означава автоматично, че космологичният принцип е невалиден, но вероятно уравненията ще трябва да се върнат на черната дъска за преразглеждане.

По материали на http://www.popsci.com