Microsoft продължават да опитват всячески да подобрят смартфоните, за да могат клиентите им да се наслаждават на възможно най-доброто усещане при използването на такова устройство. По последни данни в интернет Microsoft са кандидатствали за патент, който да намаля светлостта и звука на съответния смартфон в зависимост от мястото, на което се намира притежателят.

Публикувана официално и от Американския офис по патенти и запазени марки вчера, патентът носи името „Незабележим режим за мобилни устройства” и представлява метод, чрез който смартфонът влиза в съответния режим или автоматично, или ръчно.

В този режим на работа светлостта и контраста намаляват, а звукът бива изключен. Като допълнение информацията на началния екран също може да бъде минимизирана стига потребителят да пожелае това.

Пред притежателят на смартфон ще има възможност да включва режима или ръчно, или да направи настройките така, че телефонът сам да преценява кога да включи „незабележим режим” в зависимост от заобикалящата ни среда.

И ако смятате, че няма особено приложение за подобен режим, то ето ви няколко хипотетични сценарии. Намирате се в тъмен и претъпкан театър, където дори падането на капка вода може да се чуе. Представете си тогава колко неприятно е точно в този момент смартфонът ви да почне да звъни или някой да дразни зрението ви, като постоянно ръчка нещо на смартфона си и то непосредствено близо до вас. Или ако се намирате в легло, опитвайки да спите, а някой до вас не престава да ви блести в очите, защото не му се спи и опитва да запълни времето си. Неприятно, нали?

„Мобилните телефони често се използват като часовник, а с новото приложение можете дори в театър да разберете часа без да обезпокоявате околните” се казва в описанието на патента.

И колкото по-разпространени стават, толкова по-досадни изглеждат смартфоните, които вече са навсякъде около нас. Microsoft обаче не са първите, които да направят стъпки към превръщането на смартфоните в по-малко досадни на обществени места. Наскоро и Apple кандидатстваха за патент, който да направи звука на вибрация на iPhone-ите по-слаб. Независимо кой успее пръв да направи крачка към превръщането на смартфоните в по-малко досадни, то можем само да се надяваме, че технологията ще достигне до всички смартфони в света.