Когато през миналото лято компанията GIGABYTE обяви дънните си платки, екипирани с два Thunderbolt порта, сигурно мнозина са се запитали каква е идеята на едно такова решение при положение, че дори с един порт топологията на шината позволява включването на до 6 устройства без загуба на пропускателна способност. E, всъщност това това дублиране на конектори не е просто маркетингова приумица, а си има съвсем практически смисъл, потвърдиха от тайванския производител по време на провежданото в момента изложение CES 2013.
 

Решението се базира на факта, че всеки Thunderbolt порт поддържа спецификацията DisplayPort 1.1 осигуряваща изображение с макс. резолюция 2К. Идеята е, чрез обединяването на ресурсите два такива порта да се осигурят необходимите ресурси за извеждане на картина с Ultra HD (4К) резолюция.

Но тъй като засега въпросната разделителна способност е присъща само на някои от най-новите (и най-скъпи) телевизори, от GIGABYTE предлагат екран с резолюция 4К да се направи от 4 стандартни HD монитора с DisplayPort интерфейси с резолюция 1920×1080 или 1920×1200.

продължава в: PCWorld.bg