Компакторът за отпадъци на Звездата на смъртта може и да е неправдоподобен, но със сигурност е бил на прав път по отношение на решаването на един много реален проблем – отпадъците при космическите мисии.

Учени в НАСА тестват различни начини за ограничаване на космическия боклук като сгъстяват и нагряват отломките до степен, в която се топят, но не изгарят. По този начин отпадъците намаляват оригиналния си размер до 10 пъти и се освобождават от всяка евентуално останала в тях вода. Освен това голямото количество пластмасови опаковки в космическия боклук не само се компресира лесно, но и може да послужи за ограничаването на радиацията, която ще представлява голям проблем при бъдещите пилотираните мисии до Марс, които ще продължат приблизително две години.

В тези случаи компакторът за отпадъци на борда може да произвежда малки кръгли тела от боклуци с диаметър 20 см и дебелина около 1 см, които да подсилват и армират стаите за сън на астронавтите.

Учените все още се опитват да определят дали процесът стерилизира така получените дискове като прикрепят бактериални спори към тестовите тела преди загряването им. Засега резултатите са обещаващи.

По материали на gizmodo.com