12. Изкуствена челюст, отпечатана с 3D принтер

Протезата вече влезе в класацията на най-интересните постижения на 3D печата, но ето, че намира място и тук. 83-годишна пациентка с костна инфекция е получила този високотехнологичен трансплант, а подобни операции отварят вратата за бъдещ 3D печат на органи, мускули и всякакви изкуствени тъкани, които да ни доведат крачка по-близо до киборзите от научната фантастика.

13. Бродещи из Космоса планети

Доскоро учените знаеха, че планетите по принцип обикалят около звезди. После се появи CFBDSIR2149. Планетата има маса между 4 и 7 пъти тази на Юпитер и е първият обект, свободно бродещ из Космоса, който е определен като екзопланета, а не кафяво джудже.

14. Изкуствени листа произвеждат електричество

Използвайки относително евтин материал, Даниел Ночера е създал първото в света изкуствено листо, което наподобява процесите на фотосинтеза, които протичат в органичните растителни видове. Крайният продукт на процеса обаче е водород, а не кислород. Водородът може да бъде съхраняван в горивни клетки и да бъде използван за генериране на електичество дори в най-отдалечените точки на земното кълбо.

15. Очилата на Google променят дефиницията за виртуална реалност

Почти всеки е гледал видеото на Google, в което гигантът споделя визията си за бъдещето. С техните специални очила, ежедневните дейности са преплетени с HUD дисплей, който се проектира пред очите на потребителя и взаимодейства с различни обекти от света наоколо. Очилата се контролират с гласови команди и дават полезна информация за трафик, интересни събития, те също така могат да сърфират из интернет, да извършват гласови обаждания и др.

16. Откриха Хигс бозона

Безспорно, това бе и вероятно ще остане откритието на този век. Екип от учени от CERN потвърдиха, че с помощта на Големия адронен колайдер (LHC), са открили частица, която се държи достатъчно подобно на Хигс бозона, за да бъде официално наречена така. Това значи, че полето на Хигс съществува, точно както електромагнитното поле и учените биха могли да се научат да взаимодействат с масата на обектите по същия начин, по който управляват магнитни и други полета.

17. Гъвкави и евтини соларни панели – алтернатива на фосилните горива

На цена двойно по-ниска от съвременните фотоволтаични панели, продуктът на Twin Creeks – Hyperion използва йони, които бомбандират тънък пласт от силиций. Резултатът е комерсиално достъпни и лесни за масово производство соларни панели, които излизат на цена от около 40 цена за ват.

18. Открита е диамантена планета

Екзопланета, направена изцяло от диаманти, бе открита от международен екип астрономи тази година. Планетата е около пет пъти по-голяма от Земята, но има маса сравнима с тази на Юпитер. Учените смятат, че голямата маса и сравнително малката дистанция от звездата-майка показват, че планетата е съставена почти изцяло от кристализиран въглерод.

19. Импланти помагат на слепи да прогледнат

Двама слепи мъже от Великобритания са получили специални импланти след осемчасова операция с обещаващи резултати. След повече от година слепота, пациентите са възвърнали част от зренито си само за няколко седмици – различавайки контурите на различни обекти, те са започнали също така да сънуват цветни сънища. Лекарите очакват още положителни промени, след като мозъците свикнат с новия поток от информация.

20. Първи комерсиален полет до Международната космическа станция

SpaceX изпрати своя безпилотен кораб – Дракон, към МКС, което отбеляза своеобразен рекорд – за първи път в историята частна компания изпраща кораб към станцията. Роботизираната ръка е разтоварила капсулата, а успехът на мисията вещае множество нови курсове.

21. НАСА започва да използва роботизирани екзоскелети

Прототипът X1 тежи около 25 килограма и е оборудван с четири моторизирани и шест пасивни стави. Екзоскелетът има два режима на работа – първият добавя допълнително усилие към нормалните движения – той ще бъде използван в Космоса, където упражненията са жизненоважни, за да запазят мускулния тонус на космонавтите. Вторият режим на работа улеснява движенията – при него севромоторите работят в помощ на човешките мускули. Приложенията му включват хора с различни степени на инвалидност.

22. Откриха първата планета с четири слънца

Откритието е направено от астрономи аматьори. Планетата обикаля двойна звезда, която на свой ред орбитира около по-далечна двойка звезди. Размерът на планетата е сходен с този на Нептун, а учените все още се опитват да разберат, как тя се е запазила цяла при толкова много и различни по сила и големина гравитационни въздействия. 

По материали на http://www.buzzfeed.com