Преди време слух в интернет накара всички почитатели на известната конзола PlayStation да настръхнат. Изтеклата в интернет информация съобщаваше, че Sony смята да блокира вече използваните игри, така че играта да не може да бъде използвана от никой друг, освен от оригиналния купувач.

Редица коментари се изписаха по темата из форумите, но официално съобщение от Sony така и не се появяваше. Притесненията растяха с всеки изминал ден.

Изглежда обаче, планът на Sony така и няма да се осъществи. Или поне така смята анализаторът Майкъл Пачтър.

 Според него въпросните слухове са абсолютна измислица и експертът от Wedbush остава твърдо убеден, че това няма да се случи.

Основната причина, която Пачтър посочва, са загубите, които компанията ще понесе при предприемането на едно подобно действие.

„Sony ще е изключително материално наранен ако реши да блокира използваните игри. В ожесточената конкуренция с Microsoft и Nintendo едно подобно решение може само да нанесе финансови щети на компанията” пише Пачтър „Wii U вече е на пазара без каквито и да е ограничения в това отношения, Microsoft също не вярвам да направят нещо против използваните игри, което автоматично поставя Sony в позицията на изоставащ ако се реши да действа в тази насока.”

Пачтър дори отива по-напред в изявлението си, като смело заявява, че „официален представител” на Sony му е заявил, че компанията „няма каквито и да е намерения да ограничава потребителския избор по отношение на игрите.”

Употребяваните игри отдавна тормозят съзнанието и най-вече джобовете на производителите. Въпреки че се радват на солидни печалби от новите игри, то вече употребяваните такива не носят каквито и да е доходи. Редица компании не пропуснаха да заклеймят тази практика на използване на употребявани игри, от която силно се възползват разпространители като GameStop.

Слуховете гласят, че новият патент на Sony ще прави така че RF „етикети” да бъдат свързани с всяка една игра и всеки един потребителски акаунт на PlayStation 4. Докато етикетът на играта и този на конзолата съвпадат, потребителят няма да има проблем да играе въпросната игра. Евентуалната продажба на игра и употребата й от друг потребител ще отчете несъответствие между етикетите и новият притежател на играта няма да може да й се наслаждава.

След като Sony съобщиха за въпросния си патент, акциите на GameStop (основен играч в бизнеса с използвани игри) паднаха с близо 1$. Според Пачтър реакцията не редица потребители е била „прибързана” и 2013 г. се очаква да е доста силна в този сектор. През следващите 12 месеца експертът дори очаква акциите на GameStop да достигнат 33$ (за справка сега стойността им е 24,74$).