Болестта на движението, повече известна като морска болест, представлява несъответствие между преживяванията на мозъка и тялото, обяснява д-р Суяна Чандрасекар, директор на „Отология Ню Йорк” и УНГ хирург.

Болестта възниква, когато централната нервна система получава противоречива информация от вътрешното ухо, очите, рецепторите за натиск и сетивните рецептори, намиращи се в ставите, мускулите и гръбнака. Чувството за баланс се контролира чрез интеракцията между тези системи.

При болестта на движението течностите във вътрешното ухо се движат заедно с нас в движещото се превозно средство. Мозъкът интерпретира това движение, но вместо да потвърди „да, вие се намирате в движеща се кола”, го възприема като погрешен стимул. Това обикновено предизвиква някаква форма на гадене.

За съжаление, болестта на движението е от онези неща, които не могат просто да бъдат „излекувани”. Добрата новина е, че можем да приемаме медикаменти, за да ограничим усещането. Лекарствата замъгляват ефектите от разминаването на постъпващата информация, но не могат да ни освободят напълно от тях, разяснява д-р Чандрасекар.

Ако пътуваме в кола, например, това, което е най-добре да направим, е да седнем изправени. По този начин ще можем да предвидим движението и да фиксираме погледа си в определена точка.

Хората често си мислят, че трябва да затворят очи, когато „ги хване морската болест”. Но това всъщност не ограничава усещането и е едно от най-лошите неща, които можем да направим. Ако отворим очите си и ги фокусираме, дали върху някоя точка в далечината или върху по-близкия план като си представим, че караме колата, можем да заглушим погрешните интерпретации на вътрешното ухо за движението.

Друг метод за превенция на болестта на движението, който също не работи, е носенето на магнитни гривни, които се предполага, че помагат за баланса. Всъщност няма никакви доказателства за тяхната ефективност, а облекчението, което носят е изцяло психологическо без да влияе върху ограничаването на симптомите.

Съществува обаче един по-натурален метод за облекчаване на усещанията, предизвикани от болестта на движението – джинджифилът. Всичко, което трябва да направим, е да смучем джинджифил. Той е много ефективен и успокоява стомаха, твърди д-р Чандрасекар.

По материали на http://www.popsci.com