Руската космическа компания „Енергия” е завършила техническия дизайн на новия си пилотиран космически кораб, чиито тестови полети ще започнат през 2017 г., съобщават говорителите на компанията.

„Съобразихме проекта на техническия дизайн с факта, че новият космически кораб ще лети и на мисии до Луната, както и до други места”, твърди президентът на „Енергия”, Витали Лопота. По неговите думи, ако компанията получи нормално финансиране, тестовите полети ще започнат до 4 години.

Договорът за дизайна на космическия кораб е отпуснат на „Енергия” през април 2009 г. Множество конфигурации на космическия кораб са разработени съобразно изискванията за мисиите и спрямо това дали ще се извършват в земната или лунната орбита. Дължината на кораба е 6,1 метра, а максималният диаметър на корпуса – 4,4 метра. При околоземни полети масата му ще е около 12 тона, а при полети до Луната, тя ще се увеличи до 16,5 тона. Херметичното пространство във вътрешността на кораба е с обем 18 кубически метра.

Корабът ще бъде в състояние да извежда в орбита до 500 килограма полезен товар, а при полети в близкия Космос, екипажът ще бъде до шест души. При полети до Луната, броят на пасажерите намалява до четирима космонавта.

По материали на http://www.moondaily.com