„Направена да побеждава“. Това е името на тази спортна обувка, прокетирана от французина Люк Фусаро. Той твърди, че дизайнът му може да помогне на атлетите да подобрят времената си с 3,5% – достатъчно, за да повлияе на крайното разпределение на медалите. Фусаро може да превърне 3D сканирано изображение на стъпалото на произволен атлет в специално пригодена за него спортна обувка от суперлеки материали. Крайният продукт тежи само 96 грама, което е по-малко от 1/3 от теглото на всепризнатите спортни обувки на Nike – Mayfly.

Имплант на челюст. Био-принт – едно от най-впечатляващите приложения на новата технология за създаване на 3D обекти. И макар че все още сме далеч от принт на черен дроб или бъбрек, тази изкуствена челюст е достатъчно значимо постижение. Тя ще служи на 83-годишна европейка, която е развила остра костна инфекция и се е наложило нейната долна челюст да бъде заменена с този титаниев 3D принт. Операцията е продължила само четири часа, а четири дни по-късно жената се е прибрала у дома.

Боксове за всеки. Това е, така да се каже, тъмната страна на 3D принта. Според последни проучвания, 14-годишни младежи вече свободно принтират боксове, макар и пластмасови (въпреки това не по-малко болезнени от металните). Свободата да принтираш всичко, което можеш да сътвориш на CAD софтуер, дава и такива неочаквани плодове. Да се надяваме това да не доведе до „принтиране“ на по-сериозни и опасни оръжия.

Пистолет. Оказва се, че домашните оръжейни фабрики ескалират доста бързо (надеждите да се ограничим до 3D боксове оцеляха само няколко минути). Така нареченият Wiki Weapon Project е рожба на студент по право от Тексаския университет и цели да произведе напълно функционален пистолет чрез 3D принт. За радост на пацифистите, проектът все още не е реализиран, а най-доброто, което тексаският рейнджър е успял да постигне засега, е пластмасов пълнител, който се е повредил след 6 изстрела. Въпреки това, поддръжниците на проекта обещават, че до края на 2013 ще има комерсиално достъпни пистолети за принтиране. Плашеща перспектива.

Къщи на корем. Този проект е леко имагинерен, тъй като всъщност няма завършен продукт, който да бъде показан, но концепцията заслужава да и отделим няколко реда. Професор от Калифорнийския университет е разработил метод, наречен Contour Crafting, който би могъл да се използва за принтиране на цели сгради. Това не е първото предложение за иновации в строителството от този вид, но методът на професор Берух Кошневиц включва водопроводна и електрическа мрежа. Технологията може да бъде използвана при бедствия, когато са необходими нови домове за пострадалите и останалите без покрив.

Ключове за белезници. Още едно приложение на 3D печата, от което косите на експертите по сигурност ще се изправят. На специална конференция в Ню Йорк през юли, германски консултант по сигурността, известен само с псевдонима си „Рей“, е показал пластмасови ключове за белезници, отпечатани от CAD файлове, способни да отключат белезници, разработени и утвърдени от водещи европейски фирми. Престъпниците отдавна изработват ключове за „пранги“, но процесът изисква набавянето на оригинал. С 3D технологията те ще имат нужда само от дигиталния CAD файл, а той се разпространява лесно и е труден за проследяване.

По материали на popsci.com