Тринадесет години… Цели 13 години имахме възможността да се радваме на един шедьовър, да се наслаждаваме на всеки миг, който прекарвахме с него. И макар все още да имате възможност да играете на любимият PlayStation 2, то мисълта, че няма повече да се произвежда е някак тъжна.

Колко бързо само минаха тези 13 години, изпълнени с дълги часове, прекарани пред любимата конзола… Сякаш беше вчера, когато в 11 часа всички се събирахме пред любимата конзола, за да можем да „загреем” с едно мачле, преди да го пренесем на истинския стадион. Или да постреляш малко извънземни изчадия, за да изкараш си изкараш яда.

Е, изглежда всяка приказка има своя край. Sony официално сложиха край на производството на PlayStation 2 в страната на изгряващото слънце. От компанията обаче посочват, че това по никакъв начин не значи, че ще спрат с производството на игри за прочутата конзола.

PlayStation даде началото на цяла една нова ера. Появата на продукта на пазара през 2000 г. издигна гейминга на съвсем ново ниво с high-quality 3D гейминг и вграден DVD плейър. За тези 13 години PS2 мина през 18 различни поправки – някои основни, някои второстепенни, и днес може да се похвали с цели 155,1 милиона продажби в цял свят.

За 13 години PS2 не само влезе в сърцата на феновете, но бе и официално обявен за най-успешната конзола на всички времена. Корона, която носи и до ден-днешен.

А за нас феновете остават само спомените за добре прекараните дни пред големия телевизор с любимата конзола…

Текст: Любослав Лозанов