Всеки опитва да е в крак с технологиите. Да следва технологичните тенденции, да крачи в темпо с технологичния напредък и дори да допринася за неговото бъдеще.

Африка не остава по-назад, като континентът вече може да се похвали и с първите смартфони и таблети, чиито дизайни са направени изцяло от африканци.

Конголийският предприемач Вероне Манку е човекът, който стои зад дизайна на най-новите продукти, които откриват нова страница в технологичното развитие на африканските държави. И въпреки че производството на продуктите е изнесено в Китай, то дизайнът е дело изцяло на африкански инженери и спокойно можем да кажем, че това са първите африкански смартфони и таблети.

Компанията на Манку – VMK, е произвела устройствата така, че да работят с Android, а цената е доста скромна, сравнение с тези в страните в Европа и Америка. Потребителите ще могат да се наслаждават на първите африкански смартфони и таблети за скромните суми от съответно 170 долара за смартфон и 300 долара за таблет.

„Само един истински африканец може да знае от какво точно се нуждае Африка” каза  Манку на конференцията Tech4Afrika в Йоханесбург малко по-рано през годината.

„Apple е гигантът на Америка, Samsung е гигантът на Азия, искам VMK да е гигантът на  Африка” споделя плановете си основният човек зад продуктите.

Според данните таблетите са снабдени с wi-fi и 4GB пространство, а името Way-C означава „светлината на звездите” на един от официалните езици в Конго – лингала.

Смартфонът пък е снабден с предна и задна камера, както и 3,5-инчов екран.

Компанията смело заявява, че продуктите ще се предлагат в още 10 западно-африкански страни, както и в Белгия, Франция и Индия.

В плановете на Манку фигурира и по-евтин таблет, предназначен специално за студенти, който да се появи на пазара догодина.

Има ли бъдеще в разработките на VMK?

Доста сложен въпрос. Ако иска да постигне нещо, то компанията трябва първо да измести вече популярните в Африка RIM. И дори да се справят, то остава конкуренцията на Nokia, които съвместно с Facebook опитват да привлекат вниманието на африканците върху мобилните услуги и социалните мрежи.

Силното желание на африканците да подкрепят местната индустрия обаче, може да се окаже движещият фактор зад евентуален бъдещ успех на VMK.

Цялата история обаче не мина и без негативни коментари. Редица компании обвиниха VMK в невярна информация. Според конкурентите VMK открито опитва да пробута продукта си за африкански, а реално погледнато производството му става в Китай.

В отговор на обвиненията от VMK заявиха:

„Въпреки че продуктът се произвежда в Китай поради финансови причини, то няма основания дизайнът и инженерната дейност зад продуктите да бъдат подлагани на  съмнения. Те са африкански и това е факт. Обидени сме от самия факт, че някои хора опитват да докажат обратното, независимо от доказателствата, които са видни за всички.

Повечето критици са или афро-песимистични (които не вярват, че от Африка може да излезе нещо добро), или са просто конкуренти.”

Компанията допълни, че за разлика от предишни „африкански” смартфони и таблети, тези на VMK нямат идентични в други страни или под други имена.