В Imperial College London разработиха система за изкуствен интелект, наречена Angelina, която може да създава видеоигри. Ново творение на Angelina е игра на тема Коледа, която е достъпна безплатно и може да бъде изтеглена във вариант за Windows, Android и Mac. В играта Дядо Коледа е обграден от подаръци и за да се измъкне трябва да преодолее 30 нива, събирайки различни артефакти и преодолявайки препятствия.

Това е вече осмата игра, разработена от Angelina. Всичко, създадено от интелигентната система е достъпно на сайта gamesbyangelina.org. Според разработчиците на Angelina, системата автоматично създава дизайн на нивата по метода на еволюцията – по случаен начин се създава пейзаж на “родителски” нива, които се сортират по степен на сложност, от най-сложните се създават “потомци” и т.н. Така постепенно, нивата се усъвършенстват – с увеличаване на тяхната сложност, играта става все по-увлекателна.

Angelina може не само да създава нива, но и да ги преминава самостоятелно. За това отговаря модулът Mechanic Miner, който анализира кода на нивото и измисля алгоритъм за преодоляване на препятствията. Един от разработчиците сподели, че веднъж Angelina е намерила грешка, в написана от него игра и се е възползвала от нея, за да премине нивото, точно както правят и хората.

продължава в: CIO.bg