Windows 8 има както своите почитатели, така и своите врагове. От Microsoft обаче прецениха, че времето за нов дизайн и визия е точно сега и създадоха нещо абсолютно ново, на което в момента имат възможност да се наслаждават повече от 1,2 милиарда души.

Джули Ларсон-Грийн – новият шеф в раздела за развитие на Windows продуктите, наскоро разкри в интервю причините за промяната в дизайна на новия продукт на една от най-големите компании в света.

Хвалейки стартов екран на Windows, Ларсон-Грийн разкри и причините той да изглежда по този начин. Според нея потребителите преди са се сблъсквали с прекалено претрупан десктоп – пускат един прозорец, минимизират го, пускат нов прозорец, минимизират го. Новият Windows 8 предлага възможност да видите всички приложения и прозорци, които бихте пожелали да пуснете, чрез Live Tiles.

„Windows 8 ви дава възможност да видите абсолютно всичко, което става и което ви интересува, на нещо като дъска. Изключително удобно е, защото те приближава повече до това, което опитваш да направиш” казва още Ларсон-Грийн.

Не е тайна, че Windows 8 е направен с тъч скрийн опция умишлено. Според новата шефка в отдела за развитие на Windows продукти това е „просто естествен начин за комуникация”. След използването на тъч скрийн устройство, дори хората, които все още залагат на мишката и клавиатурата, могат да се хванат в неловката ситуация как посягат към екрана с пръст в опит да преместят нещо.

Именно в този тип устройства тя вижда бъдещето. И въпреки вярата, че винаги ще има и нормални нетъч скрийн компютри, то според нея в близко бъдеще повечето компютри ще са именно с тъч скрийн технология.

„Сами можете да видите, че тъч скрийн компютрите са най-бързо продаваните на пазара в момента” казва Ларсон-Грийн. „Вече дори не мога да си представя компютър без тази технология. Щом веднъж го изпиташ, просто не искаш да се връщаш назад.”

Появата на новия продукт на Microsoft не мина разбира се и без критики. Мнозина заявиха, че началния екран е прекалено силно насочен към тъч скрийн устройствата и сякаш забравя добрите стари десктопи, при които мишката и клавиатурата са на почит.

Ларсон-Грийн имаше отговор и на тези критики като заяви, че от Microsoft се стремят да удовлетворят възможно най-голяма част от почитателите си и затова новият им продукт има както тъч скрийн модел, така и обикновен. „Клавиатурата и мишката винаги ще са по-удобни и прецизни, но вярвам, че с времето това ще се промени” допълва тя.

Колко време ще ви трябва, за да свикнете с новата операционна система? Microsoft държат да знаят това и затова пускат програма наречена „Да живееш с Windows”, която има за цел да следи хората, използващи новата операционна система, в рамките на няколко месеца. Някои се приспособяват веднага, други след няколко дни, докато при трети това отнема понякога и седмици според докладите на компанията.

„Над 90% от потребителите се възползват максимално от новия начален екран и функциите, които предлага. И дори да сте почитател на традиционния десктоп, то след около шест седмици ще усетите сам, че вече се наслаждавате и използвате новите функции много повече от вече познатите ви такива” казва Ларсон-Грийн.

Като нов шеф в Microsoft младата Ларсон-Грийн няма друг избор освен да защитава изборите, които компанията е направила, но изглежда, че нововъведенията наистина са крачка към бъдещето.

Със спада в продажбите на PC-та и все по-големите продажби на таблети, компанията безспорно е видяла неизбежна нужда да направи някаква драстична промяна, за да върви в едно темпо с развитието на технологиите.

Дали компанията е постигнала нужното с Windows 8? Това е въпрос, чийто отговор остава да разберем в близко бъдеще.