Apple и Google може да са опоненти по отношение на смартфони и таблети, но това не им попречи да намерят общ език и да се опитат заедно да придобият патентите на Kodak.

Проектът, който двете са набелязали, е за над 500 милиона долара и мнозина прогнозират, че това може да разгърне нова страница в отношенията Apple-Google. За съюз между двете компании се заговори още в началото на годината, но тогава всичко звучеше просто като несъстоятелни слухове и се предполагаше, че и Apple и Google ще заложат на самостоятелната политика и ще опитат да се сдобият с патентите за около 150 до 250 милиона долара.

Kodak, пред който все повече надвисва банкрута, трябва задължително да продаде патентите, за да успее да погаси дълг от над 950 милиона долара. Компанията очаква да излезе от това състояние на банкрут през 2013г. По данни на съда всички патенти на Kodak надхвърлят 2,6 милиарда долара като стойност.

Не за пръв път Apple и Google се замесват в патентно дело, но за пръв път двете страни са от един отбор. През юли 2011г. Apple съвместно с EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion и Sony закупи над 6000 патента от Nortel Networks за 4,5 милиарда долара. В отговор на това Google и Intel се насочиха към по-интелектуална собственост, наддавайки за патенти за wireless, wireless 4G, Internet и др. технологии за около 900 милиона долара.

Дигиталните патенти, които двете мегакомпании опитват съвместно да придобият, са доста близки до камерите, смартфоните и други подобни устройства, които да спомогнат развитието и на двете страни. Анализатори вярват, че този съюз може ако не да сдобри двете компании, то поне да положи основите на една по-спокойна атмосфера в отношенията Apple-Google.