Четенето на книги безспорно претърпя сериозни промени за последните няколко години. С навлизането на пазара на HD видео клиповете, супер реалните видео игри и висококачествените аудио файлове сякаш не остана място за пожълтелите страници на традиционните книги, скрили в себе си историята на поколенията. Тяхната битка с технологиите изглеждаше неравностойна, непосилна дори. Изглеждаше, че развлечението на милиони е срещнало своя крах, достигнало е края, останало е в отминали дни и епохи. Сякаш мишката окончателно изяде книжката. Противно на всички тези твърдения обаче, книгите и технологиите не само показаха, че могат да съществуват заедно, но и доведоха до може би до най-успешния период в историята на книгите за почитателите им.

Технологията на четенето не може да се дискутира без да се отдаде заслуженото на електронната хартия. Технология, позволила на Kindle и Pebble да създадат един от най-удобните начини за четене на книга – с дълго издържащи подвижни четящи устройства. Тези устройства (наречени още e-ink устройства) не само могат да се използват и на директна слънчева светлина без да ви пречи заслепяващото слънце, ами се нуждаят от батерия или източник на енергия само в случаите, когато се извършва ъпдейт. Точно като разтворена книга, e-ink страницата не се нуждае от някаква батерия и може спокойно да бъде оставена включена през цялото време.

В същото време по-традиционните дисплеи също постигат изключителен напредък в последните години що се отнася до четене. Изключителните high-res дисплеи на iPad, Kindle Fire HD и наскоро обявения Nexus 10 дори позволяват изображенията да се показват с толкова висока резолюция, че за човешкото око е невъзможно да разграничи отделните пиксели. Именно това Apple наричат „Ретина”. Дори телефоните в последните години се превърнаха в добри устройства за четене на книги, след като вече не се налага да си кривоглед или да приближаваш постоянно, за да прочетеш един-единствен параграф.

Нещата обаче не опират само до хардуер. Съдържанието и цената са огромен фактор за този ренесанс на четенето. Сайтове като Project Gutenberg, Google Books, както и Internet Archive предлагат безброй много книги за милионите почитатели на печатното слово. Amazon, Google и Apple предлагат електронни книги за скромните цени от 8 до 15 долара. Още повече с напредъка на WiFi технологиите в Северна Америка и Европа можеш да свалиш нова книга почти навсякъде и по всяко време. И дори да не разполагате с безжичен интернет през цялото време, то пространството на устройствата ви ви позволява да разполагате с цяла библиотека, която да е неотлъчно с вас. Това безспорно е революция.