Роботи се учат да ходят по-добре, опознавайки телата си

Роботи се учат да ходят по-добре, опознавайки телата си

Основното предизвикателство пред двукраките роботи вече не е да бъдат задвижени те, а да бъдат накарани да ходят естествено. Обикновено киберите правят много внимателни и ситни крачки, което не само е смешно, но е доста неефективен начин на придвижване. Швейцарски изследователи смятат, че са открили начин, който може да накара роботите да се движат доста по-естествено – те работят върху машината COMAN – робот без глава, чиято едничка цел е да стане майстор в ходенето.

Най-ценното оръжие в това начинание е специален алгоритъм, който помага на робота да разбере по-добре всички свои еластични сглобки – по подобие на това как хората възприемат собствените си крайници и стави. COMAN е наясно с дизайна и симетриите в структурата си, което не само му помага да върви по-естествено и ефективно, но и да носи различни обекти, да навигира през пресечен терен, да използва стъпала и да реагира на изненади и непредвидени обстоятелства. Ако например блъснете робота, той ще знае къде точно да постави крака си, за да избегне падане.

Тази технология надали ще излезе от лабораториите в близко бъдеще, но швейцарският екип планира още подобрение, докато това стане. Инженерите работят върху алгоритъм, който да координира действията на няколко двукраки робота при дадени задачи – например преместване на маса или друг голям обект. Крайната цел е да бъде въведен този хитър алгоритъм в роботите на бъдещето, които няма да имат проблеми да качат луксозния диван, който сте си поръчали, по стълбите до осмия етаж.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.