Michelin отпечата на 3D принтер автомобилната гума на бъдещето

Michelin отпечата на 3D принтер автомобилната гума на бъдещето
Да се взирате в новото творение на Michelin, наречено Vision, е като да оценявате творба на френски сюрреалист – синята мрежеста структура прилича на всичко друго, но не и на автомобилна гума. И все пак тя е точно това – комбинирайки в себе си вече утвърдени технологии и авангардни такива, за да създаде екологичната мобилност, към която се стреми Michelin. Vision направи дебют в САЩ миналата седмица, но за съжаление това не е прототипът, който ще влезе в масово производство скоро. Много от характеристиките и технологиите, използвани за производството на гумата, ще бъдат постепенно пренасяни при по-масовите автомобилни гуми или поне това е планът на френската компания.
Една от футуристичните характеристики на Vision е, че представлява едновременно джанта и гума. Това означава, че няма нужда от напомпване, смяна на джанти и други неудобства – цялата конструкция е достатъчно здрава, за да издържи теглото на автомобила, но достатъчно гъвкава, за да бъде возията приятна. Липсата на въздух в гумата я прави неуязвима за болежки като ниско налягане и спуквания. Някои от настоящите модели гуми на Michelin, които се ползват в колички за голф и офроуд машини, използват подобна технология, обяснява Тери Гети – президент на развойното звено на компанията.

Самата гума е направена от смеси, добити от органични и преработваеми материали. Смолата например е добита от кори на цитрусови плодове, вместо от петрол. Меласата е друг био материал, който се използва като синтетичен еластомер. Сред останалите материали, включени в производството на Vision, са слама, хартия и метал. Всичко това поставя Vision поне на десетилетие от навлизане в масово производство и употреба, но тези материали ще бъдат постепенно представяни в традиционните каучукови гуми, обяснява Гети. Освен екологичните материали, Vision има и други аса в ръкава си. Грайферите на гумата могат да бъдат обновени лесно, а шофьорът получава информация за състоянието и в реално време посредством вградени сензори.

Не на последно място идва и външният вид на приспособлението. „Гумата трябва да изглежда атрактивна. Ние я смятаме за красива, точно като природата, от която е вдъхновена“, казва Гети. Остава да чакаме първите автомобили, които ще се задвижат по улиците с тези сини произведения на изкуството.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.