Индия ще забрани безпилотните автомобили

Индия ще забрани безпилотните автомобили

Самоуправляемите коли са технология, която големите автомобилни производители развиват с всички сили, а тестове с подобни машини се правят в САЩ, Южна Корея, Германия и Австралия. Последните новини обаче показват, че подобни тестове няма да се случат в Индия. Министърът на транспорта на страната Нитин Гадкари сподели пред репортери днес – „Няма да позволим по улиците на Индия да има безпилотни автомобили. Позицията ми по този въпрос е изключително ясна“.

Изявлението не е породено от притеснения за безопасността. Министърът се опасява, че самоуправляемите коли ще отнемат твърде много работни места от шофьорите в Индия. „Няма да позволим в страната да има технология, която отнема работни места“, казва Гадкари. Той разкри също така, че Индия има  нужда от поне още 22 000 професионални шофьори, а за запълването на тази празнина ще бъдат отворени центрове за обучение, които да извадят поне 5000 професионални шофьори през следващите няколко години.

Според анализатори и експерти в областта, проблемът на Индия с автономните коли не е само в отнемането на работни места от местните. Липсата на качествена инфраструктура, хаотичният трафик и неспазването на пътния правилник в страната прави внедряването на подобна технология много трудно и не особено безопасно. Въпреки това, индийската компания Tata Elxsi се опитва да заобиколи тези препятствия като тества безпилотна кола на специално разработен полигон, който трябва да възпроизведе пътната обстановка в страната. Не е ясно как днешното изявление на министъра ще се отрази на плановете на тази компания.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.