На 31 години Бил Гейтс се превърна в най-младия милиардер в историята. На 39 той беше най-богатият човек на света. Къде обаче са устоите и опорите в неговия път досега?

Подобно на много други в такова положение, Гейтс е преминал през редица необичайни обстоятелства, запознанства, имал е нужната доза късмет, нужната доза лични качества и перфектното време, за да се превърне в това, което е днес. От 8-годишен Гейтс е имал достъп до компютър в своето училище, където се е учил да програмира – лукс, който е бил малко достъпен за повечето хора в онзи момент.

Този шанс за ранен старт му позволява още в крехка възраст да започне да преследва своята амбиция и желания (които в определен момент водят до отстраняването му от училище, заради хакерство), а с това и да натрупа тези 10 000 часа в дадена сфера, след които се смята, че човек е станал професионалист.

Подобно на други гений на технологичния свят като Илон Мъск, Гейтс се труди упорито, понякога дори по 16 часа на ден, но през цялото време опитва да се учи и усъвършенства. Знае се, че той е човек, който чете по книга на седмица и вярва, че може да се подобри, следвайки съветите на книгата на Джон Медина “Brain Rules”, която обобщава нещата, които учените знаят за мозъка и предлага някои практични идеи за нашето ежедневие.

Разбира се, късметът също не бива да бъде подценяван  историята на създателя на Microsoft. Срещите с Пол Алън като тийнейджър и дори работата със Стив Джобс безспорно са повлияли градивно и вдъхновяващо на Гейтс. Но както и самият той отбелязва, късметът, обстоятелствата и правилното време безспорно са част от житейската историята на всеки и човек не може да ги контролира, то име хора, които ги получават, но не се възползват от тях. А милиардерът със сигурност е показал през годините, че получи ли нещо от трите съставки, изброени по-горе, не се свени да грабне шанса.

В крайна сметка изводът е, че всичко зависи от това как се подготвиш и как успяваш да представиш себе си. Не на последно място и да се възползваш от факторите в живота ти, дори и тези, които не зависят от теб.

Ето и част от важните моменти от ранния живот на Бил Гейтс (изисква се английски; натиснете, за да уголемите).

gates