NASA няма финансовата възможност да отведе хора на Марс

NASA няма финансовата възможност да отведе хора на Марс

Не само Илон Мъск има планове да покори Марс, NASA също разглежда подобна идея, а широката общественост сякаш започна да споделя ентусиазма по колонизирането на Слънчевата система. Сега обаче имаме малко студена вода във врата на тези планове – администраторът на програмата Уилям Герстенмайер потвърди опасенията, които много хора имаха през последните години – с настоящите си бюджети агенцията просто няма необходимите средства, за да отведе хора на Марс.

„Не мога да дам твърда дата за кацането на пилотирана мисия на Марс и причината е… че нямаме необходимите средства за подобна мисия“, каза Герстенмайер на срещата на Американския институт по астронавтика и аеронавтика днес. С други думи, може и да стигнем до орбита около Марс, но разработката на технологии за влизане в атмосферата, кацане и последващо излитане обратно към Земята, е извън бюджетите на NASA.

Какво ще бъде продължението на историята зависи от финансирането на агенцията. Герстенмайер изрази интерес във възможността за бъдещи мисии до Луната. В момента идеята на NASA е да създаде Deep Gateway Station в лунна орбита, която ще служи за стартова площадка за по-далечни мисии в Слънчевата система.

Всичко това не означава, че агенцията е отписала напълно Марс – NASA ще направи всичко, което и е по силите, съобразено с бюджета, а възможности за частно финансиране и дори партньорство с Мъск и неговия проект Mars One, съвсем не са изключени.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.