Професионалният сърфист Мик Фанинг, известен като Бялата светкавица, яхна вълната с първия 3D принтиран сърф. Това може да се окаже начало на голям технологичен скок в световния сърфинг.

3D принтираната дъска се базира на любимата дъска на Мик, наречена Mayhem. Новата засега е на етап прототип, но фактът, че с нея той успешно се плъзна по вълната, показва, че 3D принтирането е изключително перспективно за водните спортове.

В случая въпросът беше да се тества дали е възможно да се изработи на 3D принтер професионален борд, казва казва Брендън Ларсън, инженер в Red Bull High Performance.

Приложили са технологии, които се използват в самолетостроенето за крилата и фюзелажа. Дигиталният модел бе принтиран на 10 отделни части за 100 часа, сглобен и подложен на повърхностна обработка.

Според Мик формата е съвършена. По принцип в борда има много детайли, които трудно могат да бъдат постиганти с шкурене на ръка – особености на преходите, острота на ръбовете, точност на вдлъбнатините. А 3D принтирането позволява след като бъде постигната веднъж съвършената форма, тя да бъде възпроизведена с точност безброй пъти. Целта е да се постигне и по-лека дъска.

3d-surfboard-3

Преди време ви разказахме за друг австралиец, който успя да си направи сглобяем сърф на 3D принтер. Неговата идея беше да стига лесно до плажа, дори и с автобус, като си носи сърфа в сак. Но тук става дума за професионалисти.