Китай предаде невъзможен за хакване сигнал между два града

Китай предаде невъзможен за хакване сигнал между два града

Квантовата криптография безспорно е бъдещето на сигурните комуникации, но пред тази технология все още има сериозни предизвикателства. Поставените в квантово състояние на свързаност фотони са много нестабилни и предаването им на големи разстояние е проблемно. Дори във високоскоростна фиброоптика те могат да преминат едва 200 километра, преди квантовите връзки да се разпаднат. Сега обаче, екип учени от Академията на науките в Китай е разработил нова техника, чрез която квантово свързани фотони са били изпратени на 745 мили в космоса.

Идеята за използване на сателитни релейни станции за препредаване на квантови сигнали не е нова, но едва миналия август Китай изпрати първия подобен сателит в орбита – струващия 100 милиона долара Quantom Experiments at Space Scale. Той е екипиран със система от лазери и огледала, както и специален кристал, която може да декодира и кодира информация на квантово ниво и да изпраща сигналите обратно към Земята.

 

Дори без традиционните препятствия, които всяка наземна връзка среща, получаването на квантово свързаните фотони от орбита не е лесна задача. Кристалът в сателита може да генерира до 6 милиона фотонни двойки по всяко време, но двете наземни станции, които се намират на около 750 мили една от друга, могат да засичат по една двойка в секунда. „Това е много голямо предизвикателство“, казва Чао-Янг Лю, китайски физик. „То може да се сравни с опит да се види човешки косъм от 300 метра разстояние“.

Лю и неговият екип се надяват, че този успешен експеримент, резултатите от който са публикувани в престижното издание Science, може да отвори пътя за много по-сигурни системи за криптиране. На теория, подобни съобщения са невъзможни за хакване – ако някой се опита да прихване сигнала и да го разчете, законите на квантовата механика ще променят ключа така, че информацията ще стане безполезна за хакера.

 

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.