Естония първа пуска ботове за доставки по тротоарите си

Естония първа пуска ботове за доставки по тротоарите си

Автоматизираната система за доставки на Starship Technologies премина първите затворени тестове в Европа и САЩ, а сега някои страни са решили да легализират този начин на доставка. Щатите Вирджиния и Айдахо наскоро осигуриха необходимите правни регулации, за да могат малките автономни всъдеходи да оперират по тротоарите на градовете, а Естония стана първата страна в Европейския съюз, която единодушно прие закон (86 към 0 гласа), който регламентира подобна услуга.

Разбира се, има и някои ограничения в регулациите – роботите не трябва да бъдат по-високи от 1 метър, по-дълги от 1,2 метра или да тежат повече от 50 килограма. Предната и задната части на машините трябва да бъдат боядисани в бяло с червени рефлектори отзад и светлини за обозначение през нощта. Шестколесните ботове на Starship Technologies отговарят на почти всички критерии, но компанията не е едиствена в опитите си да покори пазара на автоматизирани доставки по земя. Конкуренти като Dispatch и Marble също провеждат тестове в Калифорния от известно време.

Решението на Естония да одобри първа подобна технология за комерсиална употреба не е много изненадващо. Страна е една от най-прогресивните технологияно – в Естония се гласува онлайн, електромобилите могат да бъдат зареждани почти навсякъде безплатно, а хората биха моги да кандидатстват за дигитално гражданство без дори да живеят там. В допълнение, Starship Technologies имат офис в страната, което допълнително улеснява логистиката, а съоснователят на компанията Ахти Хейнла е естонец!

Предстои да видим как ще се справят автономните машини по тротоарите на Естония и дали ще има необходимост от нови регулации или промяна на вече съществуващите.

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.