Мъск представи план за колонизация на Марс пред научната общност

Мъск представи план за колонизация на Марс пред научната общност

В последния брой на изданието New Space, Илон Мъск представи своя план за колонизация на Марс. Неговият материал разглежда няколко аспекта от това начинание – най-осният от които е как да бъде намалена цената на полета до Червената планета и необходимото оборудване. Статията е адаптация на презентация на Мъск по време на Международния астроморски конгрес и започва с обосновка защо трябва човечеството да се насочи точно към Марс.  От материала също става ясно, че използвайки настоящите технологии, билетът до Марс ще струва поразителните 10 милиарда долара.

Според Мъск, за да бъде планът за колонизиране на Марс осъществим, цената трябва да бъде свалена до 200 000$ за билет в едната посока – колкото средноголяма къща. Постигането на тази целева сума ще изисква четири ключови постижения – транспорт, който да може да се използва многократно; зареждане на космическите кораби в орбита; производство на гориво на Марс и оптимизиране на това гориво като цена и производство – Мъск предлага метана като добра алтернатива на днешните ракетни горива.

В подробната статия също се обрисуват конкретни аспекти от технологията – ракетен двигател, космически кораб и колко точно кораба ще са нужни на човечеството, както и колко души ще е способен да превозва всеки от тях. „Ще има кабини, в които ще се прожектират филми, зали за лекции, ресторанти – да отидеш на Марс ще бъде забавно. Всички ние ще си прекараме чудесно“, пише Мъск. Разбира се, ако радиацията не ни изпепели докато гледаме въпросните филми или обядваме в ресторанта.

Този план е доста амбициозен и въпреки че има груб план как да се развие във времето, Мъск оставя доста пространство за маневри и компромиси. Ясно е обаче, че шефът на SpaceX и Tesla работи усилено по осъществяването на своята детска мечта – да отведе хората на Марс. И то не само като единична мисия, подобна на лунните авантюри Apollo – Мъск иска човечеството да живее на Марс. Амбициозен план, меко казано. Ако сте пропуснали презентацията на Мъск или не ви се чете научната статия, ето видео:

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.