Tesla вече може да се похвали с още едно постижение. Във вторник, Националната администрация по транспортна безопасност (NHTSA) публикува доклада си за електромобила Model X, в който на машината е присъден най-високият рейтинг за безопасност – 5 звезди във всяка категория. Това прави Model X най-сигурния SUV на планетата – не само сред електромобилите, но и сред всички конвенционални коли с двигатели с вътрешно горене.

Всички варианти на модела – 60D, 75D, 90D, P90D и 100D – са се представили перфектно при челен удар, страничен удар, преобръщане и обща безопасност. Всъщност, NHTSA дори не е успяла да обърне автомобила по време на динамичните тестове, което в крайна сметка е дало повод на регулаторния орган да присъди само 9,3% вероятност колата да се обърне по време на катастрофа.

Компанията на Илон Мъск отдава високото постижение главно на електрическата система, която осигурява много нисък център на тежестта и безпрецедентна стабилност при тестове за обръщане. Като заключение Tesla излизат със смелото, но напълно оправдано изявление: „От всички автомобили, които NHTSA някога е тествала, вероятността за нараняване в Model X по време на катастрофа отстъпва единствено на Model S“. Ето че електромобилите не само са изключително екологични, но и доста сигурни. Само ако можехме да решим проблема с батериите…