Създадоха водородно гориво чрез изкуствена фотосинтеза

Създадоха водородно гориво чрез изкуствена фотосинтеза

Учените по света от известно време се опитват да възпроизведат процеса на фотосинтеза в лаборатории с надеждата да го използват за производство на горива. Сега, изследователски екип от Националната лаборатория Брукхевън е разработил изкуствена молекулярна система, наречена супрамолекула, която може да се справи с тази задача. Учените създадоха две подобни молекули още преди години, които можеха да копират процесите, които се случват при фотозинтеза – да абсорбират светлина, да разделят и транспортират електрически заряд и да катализират реакция, която произвежда водорода, който растенията използват, за да превръщат въглеродния диоксид в глюкоза. Въпреки това, една от тези молекули се оказала много по-ефективна от другата и учените се заели със задачата да разберат защо.

И двете супрамолекули използват метални йони на рутений, които събират светлина, свързани с каталитичен център, направент родиеви метални йони. Молекулата с шест йони рутений произвеждала 280 водородни молекули на катализатор за 10 часа, докато тази с три – само 40 молекули водород за четири часа, след което престанала да функционира. След серия от тестове, учените открили, че по-голямата супрамолекула била по-бедна на електрони, което я прави по-податлива на получаване на електрони, необходими за фотосинтеза.

След като разкрили тази тайна, изследователите вече проучват възможността да направят още по-ефективни супрамолекули за изкуствена фотозинтеза. Разбира се, това ще отнеме време, но учените по света могат да използват труда на техните колеги и да създадат сходни системи, които човечеството да използва, за да произвежда евтино водородно гориво.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.