На тазседмичното изложение Auto Shanghai в Китай, френският автомобилен гигант заедно със заводския си отбор във Формула 1 показаха идея за това как би трябвало да изглежда болид през 2027-а година. В основата на концепцията са три звена – сигурност, забавление и участие на пилота. Въпреки силно стилизирания си футуристичен изглед, творението на Renault не може да бъде сбъркано – това е болид от Формула 1 в традиционните цветове на компанията. Французите смятат, че бъдещето на автомобилните състезания е в по-леките и по-мощни болиди. Цитираните спецификации са тегло от само 600 килограма и мощност от над 1300 конски сили. Тази мощност трябва да идва от хибриден V6 двигател.

За сравнение – сегашните болиди от Формула 1 тежат около 750 килограма и имат пикови мощности 950 конски сили. След 10 години системата за възобновяване на кинетичната енергия, която днес дава около 120 киловата допълнителна мощност в колите, ще осигурява цели 500 киловата. Задвижването също ще се промени – то ще стане 4х4, благодарение на допълнителен електромотор, който ще се грижи за предните колела. В допълнение към това, болидът ще завива и с четирите си колела – за по-голяма маневреност и сабилност.

Кокпитът на пилотите ще бъде покрит от прозрачно закалено стъкло, което ще осигури по-голяма безопасност, без да пречи на видимостта. Целият кокпит пък ше бъде отпечатан на 3D принтер, за да бъде максимално пригоден за дадения пилот – нещо, което днешните болиди не могат да направят. Renault също вижда промени в каските на пилотите – те ще станат прозрачни, което ще позволи на публиката да вижда любимите си пилоти. LED светлини ще дават информация за позицията на всеки пилот и запаса от енергия.

Сред останалите нововъвдения са променлива аеродинамика и дори автономен режим за периодите, в които е необходимо болидите да карат зад кола на сигурността. За да се намали цената на този вече безумно скъп спорт (бюджетите на големите отбори достигат половин милиард евро на година) повечето стандартизирани части ще бъдат произвеждани и доставяни от едно място.

renault-rs-2027-vision-concept