И Портланд пуска автономни коли по улиците си

И Портланд пуска автономни коли по улиците си

Нова инициатива от Портланд, Орегон се надява да привлече все по-нарастващата индустрия на безпилотни автомобили по улиците на града. Според Bloomberg, кметът на града Тед Уилър и Бюрото по транспорт работят по финализирането на нов набор от правила, които да позволят тестове на безпилотни коли до края на годината. Портланд ще се опита да привлече програми, които се стремят да подобрят настоящата инфраструктура на града и достъпа на жителите до транспорт, както и да намалят въглеродните емисии.

Градът ще приеме финалните регулации за самоуправляемите коли след 2-годишен тестов период. Както отбелязват Bloomberg, всяка автономна програма, която оперира в града, ще може да тества колите си в различни условия, благодарение на известното на всички дъждовно време в Портланд. За сравнение – най-популярните тестови градове за тази технология – в Калифорния и Аризона – имат изключително сух климат, което лишава от възможност за тестове на мокър асфалт.

Официалните лица от Портланд не разкриват кои компании са заинтересовани от тестове в града, но е известно, че най-големите имена в бранша на безпилотните коли са потърсили контакт. Градът има негативна история с Uber и проекта Greyball, чрез който услугат за споделен превоз се опита да заобиколи забраните, така че е обяснимо желанието на администрацията да положи солидни законови рамки, преди друга нова технология да стъпи на местна почва.

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.