Panasonic отчита сърдечен ритъм по цвета на лицето

Panasonic отчита сърдечен ритъм по цвета на лицето

В много случаи професионалните спортисти трябва да запазват самообладание в стресови ситуации или поне да се опитат да заблудят противника. Обикновено зрителите нямат представа какво се случва във вътрешния свят на техните идоли, но Panasonic ще промени това с нова технология. Японската компания, която е и основен спонсор на Open Golf 2017 шампионата, ще показва сърдечния ритъм на всеки от голфърите, така че зрителите ще знаят кога някой от тях е пред нервен срив. Този ход трябва да добави малко повече динамика за зрителите, защото голфът обикновено е доста бавен и може лесно да доскучее.

По-интересно е обаче как Panasonic планират да реализират всичко това. Компанията е разработила специална камера, която е екипирана с технология за безконтактно засичане на жизнени показатели. Включването на подобни показатели в спортни предавания не е съвсем ново – при баскетболните мачове например подобна технология се използва за подобряване на шоуто. Разликата е, че играчите носят устройства, които засичат показателите, след което ги предават към зрителите. Panasonic ще бъдат първите, които ще се опитат да направят това по безжичен път – в основата на технологията стои почти незабележимата промяна в цвета на лицето, която е продиктувана от по-силното или слабо кръвообращение.

Ако мислите, че подобен метод няма да бъде много точен, ние сме напълно съгласни с вас. Panasonic обаче са напълно убедени в технологията си – тя е разработена съвместно с Университета на Киото и използва специален радар в милиметровите дължини на вълната, за да отчита дори най-малките промени в цвета на лицето на играчите. Има дори публикувано научно изследване, което сравнява технологията на Panasonic и конвенционален сензор за ЕКГ и резултатите показват висока корелация.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.