Могат ли чиповете на ARM да бъдат конкурентни на Intel и AMD по производителност? Отговорът на този въпрос съвсем скоро може да бъде положителен. От следващата година процесорите на ARM ще станат значително по-бързи, благодарение на големи промени в архитектурата на Cortex-A ядрата. Компанията не е популярна с висока производителност в своите чипове – ARM досега разчитаха на енергийно-ефективни решения, за да осигурят по-дълъг живот на батериите на мобилните устройства – сфера, в която Intel например не успя да се наложи.

Приложения като VR и машинното заучаване обаче изискват доста повече производителност и ARM подготвя процесорите си за тези все по-попурярни технологии. ARM ще добави още ядра, инструкции и по-бързи трасета на по-малко място, за да подобри параметрите на своите чипове. Новите функционалности идват под името DynamIQ и ще бъдат вградени в следващото поколение Cortex чипове за мобилни устройства, PC, сървъри и джаджи за свързания дом.

Конкретни детайли за производителността ще се появят веднага щом ARM обяви официално първите чипове с DynamIQ, което може да се случи в началото на следващата година, според Джон Ронко – вицепрезидент на продуктовия маркетинг в компанията. Той допълва, че DynamIQ няма да жертва енергийната ефективност на чиповете за производителност. ARM чиповете ще останат икономични и няма да се нуждаят от охладители, за да функционират.

Тези подобрения могат да доведат до преминаване на Apple към ARM архитектура в своите Mac компютри. Засега майнстрийн Core чиповете на Intel предлагат много по-висока производителност от ARM и това е причината те да не намират място в компютри и лаптопи. Apple лицензира ARM както повечето производители на мобилни устройства и вгражда тази архитектура в своите iPhone и iPad. На теория DynamIQ ще позволи на чиповете да имат до 16 ядра в два клъстъра, което ще бъде особено полезно за смартфоните и малките устройства, където мястото ограничено.

Снимка: ARM