Течна батерия захранва и охлажда чипове едновременно

Течна батерия захранва и охлажда чипове едновременно

Учени от IBM и ETH университета в Цюрих са разработили миниатюрна поточна батерия, която освен че доставя енергия на чипове, може да ги охлажда. Дори вземайки предвид изпомпването на течността, батерията осигурява достатъчно енергия за чипа, като същевременно разсейва доста повече топлина, отколкото той може да генерира. Резултатът от този пробив може да бъде по-малки и ефективни чипове, соларни панели, които могат да съхраняват енергия в себе си или различни сензори, които нямат необходимост от външен енергиен източник.

Батериите се казват Redox Flow и използват течни електролити, които са широкоразпространени при по-големите им събратя. Изследователи от Харвард неотдавна създадоха подобна батерия, която може да издържи до 10 години почти без деградация, което я прави идеална за вграждане в соларни панели. Скалирането на тези батерии до миниатюрни размери обаче е съвсем друго предизвикателство. Екипът на IBM и ETH е успял да намери две течности, които да са подходящи както за електролит, така и за охлаждащ агент. „Ние сме първите учени, които успяват да построят толкова малка поточна батерия и да комбинираме функционалност за охлаждане в нея“, казва докторантът Джулиан Марчевски в изявление.

Чрез 3D печат екипът е успял да разработи система от микроканали, които доставят електролити в батерията с много малка необходима мощност за изпомпване. Системата генерира 1,4 вата на квадратен сантиметър, а след захранването на помпата, остава 1 ват за самата батерия. Най-важната характеристика е, че батерията може да разсейва много повече топлина, отколкото произвежда. За да бъде практически използваема обаче, тази батерия трябва да е способна да съхранява много повече енегия от 1 ват, така че изследванията в момента се преместват към тази сфера.

ibm-zef-flow-chips-2017-03-20-02

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.