Четиридесет и четири години след последния пилотиран полет до Луната, космическите агенции отново са вперили поглед в най-близкото космическо тяло до Земята. Подготовка за полета, който по план трябва да бъде извършен най-рано през 2031 г., започва руската космическа агенция „Роскосмос“.

Руснаците вече са стартирали подбора на кандидат-космонавти, които да отговарят на определените критерии. За да се превърнеш в руския еквивалент на Нийл Армстронг, трябва да си не по-възрастен от 35 години, да си с височина от 150 до 187 сантиметра и да тежиш максимум 90 килограма. „Няма да има дискриминиация на база цвят на кожата или пол.“ – споделя изпълнителният директор на „Роскосмос“ Сергей Кирилов.

Агенцията ще избере от шест до осем души, които да имат опит в инженерството, авиацията или такива, които вече са работили в космическата индустрия. Всички заинтересовани кандидати ще преминат през серия от физически, психически и медицински тестове, след които ще бъдат избрани осем души за интензивни тренировки. Впоследствие броят им ще бъде сведен до четирима, които ще летят с представителя на новото поколение руски пилотирани космически апарати -„Федерация“.

„Роскосмос” предвижда извършването на тестови полети от новата си космическа станция през 2023г.