Когато хората видят ядрената гъба, това обикновено е в някой научно-фантастичен, пост-апокалиптичен или в краен случай документален филм. В този случай обаче говорим за реални изпитания – 216 на брой, проведени от САЩ между 1945 и 1992 година, повечето от които са се състояли в пустинята Невада. За пръв път тези редки видеоматериали от датонациите са разсекретени и достъпни за широката общественост.

Грег Спригс – ядрен физик от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор – и кино експертът Джим Мой работят върху откриването и запазването на всички материали, свързани с атомните изпитания. Спригс споделя, че е намерил около 6500 от общо 10 000 ленти, но до този момент са сканирани едва 4200 и анализирани само 400-500. Днес лабораторията качи в YouTube канала си 64 от тези видеа.

Според експертите, ще минат поне две години преди да бъдат открити и обработени останалите материали. Разсекретяването им също така може да отнеме дори повече време, защото изисква преглед от военните. Спригс се надява, че разсекретяването на тези материали може да помогне на други ядрени физици, които работят в сферата на оръжията (надяваме се, че не), защото много от детонациите не са били анализирани и дори гледани преди.