Днес Индия счупи всички предишни рекорди за извеждане на множество сателити в орбита. И ако си мислите, че индийците са несериозни на космическата сцена, ще ви припомним, че през 2013-а година Индийската организация за космически изследвания (ISRO) изпрати сондата Мангалян към Марс за 600 милиона долара по-малко от съизмерима мисия на NASA. Сега организацията си е партнирала с шест държави, за да постигне този рекорд. The Guradian обяснява как е бил разпределен товара в четвъртото ниво на ракетата PSLV:

„На борда е бил 714-килограмов сателит за земни наблюдения и повече от 100 малки сателити с тегло под 10 килограма. Три от тях са били индийски, 96 са принадлежали на компании в САЩ, а останалите са били разпределени между Казахстан, Израел, Холандия, Швейцария и ОАЕ“.

Предишният рекорд за подобно изстрелване принадлежи на Русия, която през 2014-а година изведе в орбита 37 сателита наведнъж. Рекордите обаче не са основната цел на индийската организация – „Ние просто се опитваме да използваме ефективно капацитета при всяко изстрелване“, споделя председателят на космическата агенция Киран Кумар пред The Guardian.

 

Можете да наблюдавате цялата мисия на видеото по-долу – фактическото отделяне започва около първата минута: