Formula 1 сериозно трябва да започне да се притеснява за реномето и феновете си. Конкуренцията от изцяло електрическите серии Formula E става все по-силна – през този сезон Audi ще участват със свой отбор в сериите, след като автомобилният производител напусна Le Mans, а в Бруклин ще се състои едно от най-значимите състезания за годината. Сега, Spark Racing Technologies представят плановете за официалните болиди за следващия сезон.

SRT05e е проектиран с два пъти по-голям пробег от предшественика си – последната генерация Renault SRT01, който Formula E използват последните 4 сезона. В момента пилотите трябва да сменят целите болиди в средата на състезанието, защото батериите не могат да издържат цялата дистанция, което е неудобно, усложнява правилата и не изглежда представително за спорта. Очаква се новите батерии, които са в процес на разработка в момента, да решат този проблем. Според колегите от The Verge, новият болид компенсира за по-голямото тегло на пакета батерии с аеродинамика и скоростна кутия.

Motorsport докладват, че на отделните отбори са били показани дори по-радикални прототипи, така че финалният външен вид може да бъде по-различен, преди тези болиди да се появят на пистата. Можем да очакваме компании като BMW, Faraday Future и Mercedes-Benz да се появят на сцената за сезон 2018-2019, което поставя конвенционалната Formula 1 пред голяма дилема – как да върне големите производители обратно на пистата? Предстои да видим.

formulae-season5-02-1 formulae-season5-03-1 formulae-season5-04-1